Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Πρώτo το Facabook στο διαδικτυακό εκφοβισμό





Το Χαμόγελο του Παιδιού μας πληροφορεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας που διεξήγαγε ο διαδικτυακός κόμβοςwww.knowthenet.org.uk το 85% των εφήβων έχει βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό. Το KNOWTHENET είναι ένας διαδικτυακός κόμβος ενημέρωσης και πληροφόρησης, ο οποίος επιχορηγείται από τη NOMINET UK, τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής διαδικτυακών domain ονομάτων (.uk) στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη σε 2001 έφηβους  το 85% έχει εμπειρία διαδικτυακού εκφοβισμού αλλά μόνο το 37% των παιδιών που έχουν βιώσει διαδικτυακό εκφοβισμό το έχουν δηλώσει στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης το 87% των παιδιών είχαν την εμπειρία του εκφοβισμού στο FACEBOOK ενώ το 19% στο TWITTER. Επίσης η έρευνα έδωσε ένα ισχυρό προβάδισμα στον διαδικτυακό εκφοβισμό, αφού το 65% των παιδιών δήλωσαν ότι έχουν βιώσει εκφοβισμό στο διαδίκτυο έναντι του 49% των παιδιών που δήλωσαν ότι έχουν βιώσει εκφοβισμό στο σχολείο ή στην πλατεία.

Οι έφηβοι θα πρέπει να θυμούνται ότι όπως προστατεύονται στον πραγματικό κόσμο έτσι θα πρέπει να κάνουν και στον διαδικτυακό:

● Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν προσωπικές στιγμές. Από τη στιγμή που δημοσιεύεται κάτι, γίνεται δημόσιο και στην πραγματικότητα δεν σβήνει ποτέ (ακόμη και αν το διαγράψουν)

● Δεν υπάρχει λόγος να κοινοποιηθούν προσωπικά στοιχεία (διεύθυνση, τηλέφωνο, σχολείο κτλ). Η πλοήγηση στο διαδίκτυο και στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να γίνει κανονικά και χωρίς αυτή την ενέργεια

● Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο μήνυμα, σχόλιο ή ανάρτηση που θίγει έναν άνθρωπο σαν προσωπικότητα πρέπει να ενημερωθεί η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (μέσω της εφαρμογής της), οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς εάν πρόκειται για ανήλικο άτομο.

Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, καθημερινά, είναι δωρεάν και ανώνυμη και διαχειρίζεται και αιτήματα σχετικά με την συμπεριφορά και την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου