Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Επιμορφωτικές συναντήσεις και εργαστήρια για τα 30 χρόνια της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του ΠαιδιούΗ  Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, και οι Διευθύνσεις Π.Ε.  Α΄, Β’, Γ’, Δ’, Ανατολικής Αττικής και Πειραιά, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και την Παιδαγωγική Ομάδα για την προώθηση της παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο», διοργανώνουν δύο ημέρες συναντήσεων για τα 30 χρόνια της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 29 και 30/11/2019, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα.
Σκοπός των επιμορφωτικών συναντήσεων είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των παιδιών από τους εκπαιδευτικούς της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης, που επιτρέπει τον εκδημοκρατισμό του σχολείου. Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου 1989. Μεταξύ άλλων, νομιμοποίησε το δικαίωμα της δημοκρατικής συμμετοχής των παιδιών. Η  δημοκρατική συμμετοχή των παιδιών στη λήψη αποφάσεων και στις υπευθυνότητες συνεπάγεται την ανάλογη οργάνωση της τάξης και την παροχή κάθε αναγκαίας υποστήριξης για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Ο Célestin Freinet, όπως και ο Janusz Korczak, υπήρξαν υπέρμαχοι της ιδέας της αυτo-οργάνωσης των μαθητριών/μαθητών και της ενεργού συμμετοχής τους στις αποφάσεις που αφορούν την εργασία τους, τις δραστηριότητές τους και την οργάνωση της συλλογικότητας στο σχολείο.
Οι πρακτικές που θα παρουσιαστούν μπορούν να εφαρμοστούν σε προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων), ώστε να τα εμπλουτίσουν μεθοδολογικά.
Πρόγραμμα
Α. Επιμορφωτική συνάντηση:    Παρασκευή, 29.11.2019, 18.00 – 20.30
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, Αμφιθέατρο THÉO ANGELOPOULOS  Γαλλικού Ινστιτούτου.
18.00 - 18.30. Προβολή ταινιών μικρού μήκους
Δημιουργίες μαθητών με θέμα τα δικαιώματα των παιδιών.
18.30 - 20.30. Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «30 χρόνια από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ποια πρόοδος στο σχολείο;»

-       Μαρία Παγώνη (Γαλλία), καθηγήτρια Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο της Λιλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας CIREL για το δημόσιο σχολείο Freinet της Mons-enBaroeul.
-       Marc Hilger (Λουξεμβούργο), ιδρυτής της σχολής Eis Schoul, δημόσιο σχολείο του Λουξεμβούργου βασισμένο στην παιδαγωγική της συμπερίληψης, στη νέα παιδαγωγική και στο μοντέρνο σχολείο – παιδαγωγική Freinet
-       Γιώργος Μόσχος (Ελλάδα), πρώην Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού
-       Μπάμπης Μπαλτάς, Ασπασία Καλησώρα (Ελλάδα), μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας για την προώθηση της παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο», εκπαιδευτικοί σε τάξεις Freinet στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet σε δημόσια σχολεία της Ελλάδας.
Συντονισμός: Σοφία Λάχλου, ιδρυτικό μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας για την προώθηση της παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο» και του πιλοτικού προγράμματος επιμόρφωσης και εφαρμογής της παιδαγωγικής Freinet στην Ελλάδα.

·           Ταυτόχρονη μετάφραση
·           Από κάθε Δ/νση Εκπαίδευσης μπορούν να συμμετέχουν 40 εκπαιδευτικοί.
·           Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Β] Επιμορφωτική Συνάντηση : Σάββατο, 30.11.2019, 09.00 - 14.30

ΣΤΡΟΓΓΥΛO ΤΡΑΠΕΖI, ΕΙΣΗΓΗΣΗ, ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
9.00 - 11.00.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα «30 χρόνια από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τι ακριβώς γιορτάζουμε;». Αμφιθέατρο THÉO ANGELOPOULOS
Μια συζήτηση για τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων προσώπων: των παιδιών μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων, των ασυνόδευτων ανηλίκων, των παιδιών στις διαδρομές του «σωφρονιστικού» συστήματος, των παιδιών των φυλακισμένων, των παιδιών ρομά, των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς ιθαγένεια, των παιδιών στις στέγες ανηλίκων. Ένα στρογγυλό τραπέζι με ανθρώπους που ασχολούνται μ’ αυτές τις θεματικές και γνωρίζουν τα ζητήματα σε βάθος
-        Πάνος Χριστοδούλου, διευθυντής του « Δικτύου για τα Δικαιώματα των Παιδιού»
-        Πάνος Λάμπρου, δημοσιογράφος, συγγραφέας
-        Πέτρος Δαμιανός, διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα
-        Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός, τ. πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, τ. πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Συντονισμός: Χάρης Παπαδόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας για την προώθηση της παιδαγωγικής Φρενέ στην Ελλάδα «Το Σκασιαρχείο»
11.00 – 11.30. Διάλειμμα
11.30 - 12.30. «Η ανάπτυξη επαγγελματικών ικανοτήτων των εκπαιδευτικών μέσα από την πρακτική των συμβουλίων τάξης»,
Μαρία Παγώνη, Καθηγήτρια Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου της Λιλ. Αμφιθέατρο THÉO ANGELOPOULOS

12.30 – 14.30 «Η συμμετοχική δημοκρατία στο σχολείο», παράλληλα βιωματικά εργαστήρια:
1.         «Ελευθερία και συνεργασία στην τάξη Φρενέ. Η αυτοδιαχείριση της τάξης»
Marc Hilger (στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά). Αίθουσα Vivier, Κτίριο Α, 1ος όροφος
2.         «Δημοκρατική συμμετοχή στην τάξη Φρενέ. Το συνεργατικό συμβούλιο»
Γιώργος Μόσχος και Ασπασία Καλησώρα. Αίθουσα Montparnasse, Κτίριο Α, ισόγειο
3.         «Ελεύθερη έκφραση στην τάξη Φρενέ. Από το ελεύθερο κείμενο στη σχολική εφημερίδα»
Μαρία Καντούρου και Ζωή Μώρου. Αμφιθέατρο Théo Angelopoulos


  • Από κάθε Δ/νση Εκπαίδευσης μπορούν να συμμετέχουν 15 εκπαιδευτικοί.
  • Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
  • Το στρογγυλό τραπέζι και την εισήγηση μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα https://forms.gle/RYMP8McB8ptyYkq9A μέχρι την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, 12.30 μ.μ. και θα πληροφορηθούν τη συμμετοχή τους στα email που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019, μετά τις 13.30.

Οι Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας,
Τσίγκου Αλεξάνδρα και Σταματοπούλου Γεωργίτσα


Ο Δ/ντης της Δ/νσης Π.Ε. Δυτικής ΑττικήςΠαναγιώτης  Σπύρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου