Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Πρόσκληση σε σεμινάριο με θέμα «Μονόλογοι και αντηχήσεις»- Τεχνικές θεάτρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα προσφύγων


 

Οι Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων) και Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής (δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων), σε συνεργασία με το Δίκτυο Θέατρο στην Εκπαίδευση το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), διοργανώνουν διαδικτυακό – συμμετοχικό σεμινάριο διάρκειας 4 ωρών με τίτλο: 

 

“Μονόλογοι και Αντηχήσεις”:

Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων

Πέμπτη 18 & Παρασκευή 19/3/2021 Ώρες: 18.00-20.00

 

Σύντομη περιγραφή

Από τα τέλη Μαρτίου 2020 λόγω του COVID-19 η ζωή μας άλλαξε. Ανάμεσα σε άλλα, κλειστήκαμε σπίτια μας, πλέναμε τα χέρια μας συνεχώς, κρατούσαμε αποστάσεις και οι μαθητές κλήθηκαν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Όμως τι να σημαίνει το «μένουμε σπίτι» για εκείνα τα παιδιά που μένουν σε «κέντρα φιλοξενίας» προσφύγων ή σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων; Τι να σημαίνει το «κρατάμε αποστάσεις», όταν τόσοι άνθρωποι στριμώχνονται σε κοντέινερ; Τι να σημαίνει το «πλένουμε τα χέρια μας συχνά για πολλή ώρα» για τους πρόσφυγες που κάνουν ουρά μπροστά σε μια βρύση; Τι να σημαίνει το «τα μαθήματα συνεχίζονται διαδικτυακά» για μαθητές που δεν έχουν ηλεκτρονικό υπολογιστή και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Τον Απρίλιο και Μάιο του 2020, είκοσι τέσσερεις (24) έφηβοι πρόσφυγες (9 αγόρια και 15 κορίτσια), ηλικίας 13 έως 19 ετών, με διαφορετικές καταβολές και καταγωγές, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και συμμετείχαν σε 15 συνολικά διαδικτυακά εργαστήρια γραφής προκειμένου να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους εν μέσω της καραντίνας λόγω κορωνοϊού. Τα κείμενα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται σε μία ειδική έκδοση, υπό τον τίτλο «Μονόλογοι σε καραντίνα».

Το συγκεκριμένο σεμινάριο έχει σαν βασικό στόχο να επεξεργαστούμε το υλικό που προέκυψε κατά την παραπάνω δράση και να δούμε πού οι ιστορίες των άλλων συναντούν τις δικές μας και το αντίστροφο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κινηματογραφικές και θεατρικές τεχνικές και συμβάσεις που θα εφαρμοστούν κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα αποτελέσουν τόσο τα μέσα διερεύνησης των κειμένων όσο και τα εργαλεία για τη δημιουργία νέων εικόνων και αναπαραστάσεων, από την πλευρά της ομάδας, με σκοπό να  λειτουργήσουν ως υλικό και έμπνευση για περαιτέρω εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή το βιβλίο.

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Σχεδιασμός: Σόνια Μολογούση και Ηρώ Ποταμούση

Εμψύχωση: Κατερίνα Αλεξιάδη και Δέσποινα Μιτσιάλη

Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.

Το σεμινάριο θα γίνει διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Αιτήσεις συμμετοχής Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στη φόρμα αίτησης https://forms.gle/SiUq3JTp1MfxiEZ16. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και, όταν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών, που δεν θα υπερβαίνει τους 20 ανά Διεύθυνση, θα κλείσει η φόρμα αίτησης. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους την Τρίτη 16/3/2021 στα προσωπικά τους email. Στο ίδιο μήνυμα θα λάβουν και τον σύνδεσμο για την πλατφόρμα ZOOM.

Προσοχή: Το σεμινάριο είναι διαδικτυακό και συμμετοχικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου και περιλαμβάνει παιχνίδια και αυτοσχεδιασμούς

Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου
- να έχουν διασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, στον οποίο θα μπορούν να συγκεντρωθούν
- να έχουν μαζί τους... κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Επισυνάπτονται τα βιογραφικά των σχεδιαστών και εμψυχωτών.

Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων

 

 

 

 

Ο Διευθυντής Π.Ε. Δυτικής Αττικής

 

 

Ιωάννης Κάππος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου