Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Η πυραμίδα της φυσικής δραστηριότητας


Στο κάτω – πράσινο επίπεδο βρίσκονται όλες οι δραστηριότητες που πρέπει να κάνουμε όλοι καθημερινά για να διατηρήσουμε καλή φυσική κατάσταση. Εκεί βρίσκονται τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά όπως: παιχνίδια με την μπάλα, λάστιχο, σχοινάκι αλλά και η βόλτα με το κατοικίδιό μας, ενασχόληση με τα λουλούδια ή τον κήπο (πότισμα, σκάλισμα, κλάδεμα) και, φυσικά, το περπάτημα.
Στο δεύτερο – μπλε επίπεδο βρίσκονται οι δραστηριότητες που είναι καλό να γίνονται 3 με 5 φορές την εβδομάδα. Εδώ εντάσσουμε το ποδήλατο, το πατίνι,  τα αθλήματα – ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις κτλ.
Στο τρίτο – κίτρινο επίπεδο βρίσκουμε τις δραστηριότητες που γίνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, όπως είναι ο χορός αλλά και τα πιο «στατικά» παιχνίδια, επιτραπέζια, μπόουλιγκ. Στο επίπεδο αυτό τοποθετήσαμε και τη χρήση του αυτοκινήτου και της μηχανής για κοντινές αποστάσεις.
Στο τέταρτο – κόκκινο επίπεδο συναντάμε τις δραστηριότητες που πρέπει να γίνονται σπάνια – το πολύ 30 λεπτά την ημέρα – αν θέλουμε, θυμίζουμε, να είμαστε πάντα σε καλή φυσική κατάσταση. Τέτοιες δραστηριότητες είναι η τηλεόραση, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Η τοποθέτηση των δραστηριοτήτων στα επίπεδα έγινε από τα παιδιά, ύστερα από συζήτηση και δραστηριότητες που έγιναν στην τάξη. Ακόμα, η  πυραμίδα πλαισιώνεται από ζωγραφιές, εργασίες, συνθήματα και ποιήματα που έχουν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου