Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πρόσκληση για συμμετοχή στο Τοπικό Δίκτυο: “Σχολείο Αειφόρο: Αλλάζουμε το χώρο, τις μεθόδους, τις σχέσεις” κατά το σχ. έτος 2016-17


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 συνεχίζει τη λειτουργία του Τοπικού Δικτύου με τίτλο:
“Σχολείο Αειφόρο: Αλλάζουμε το χώρο, τις μεθόδους, τις σχέσεις”.
Το Τοπικό Δίκτυο συντονίζεται από τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τσίγκου και Αγωγής Υγείας Γεωργίτσα Σταματοπούλου. Το δίκτυο εντάσσεται στις δράσεις της «Έδρας UNESCO για την Διαχείριση και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στην Μεσόγειο», υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή κ. Μιχαήλ Σκούλλου.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Σκοπός του ΤΔ είναι να γίνει πεδίο για γόνιμο προβληματισμό και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα στους μαθητές και εκπαιδευτικούς σχετικά με τρόπους και πρακτικές που συνδέονται με τις αειφορικές λειτουργίες του σχολείου.
ΣΤΟΧΟΙ
Το ΤΔ έχει κύριο στόχο τον συντονισμό και την υποστήριξη των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της Δυτικής Αττικής, τα οποία επιθυμούν να  μετασχηματιστούν σε αειφόρα, καθώς και την ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ τους και με ολόκληρη την σχολική κοινότητα, την ενίσχυση πρωτοβουλιών διασχολικών συνεργασιών και συνεργασιών με την τοπική κοινότητα, την επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, την δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού.
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Ο μετασχηματισμός των σχολείων σε αειφόρα γίνεται με τη μεθοδολογία της ολιστικής σχολικής προσέγγισης (whole school approach) και την επεξεργασία των 8 Πυλώνων Εισόδου: 1. Δημοκρατία- συμμετοχή 2. Προαγωγή της μάθησης 3. Προαγωγή των τεχνών και του πολιτισμού 4. Αειφορικό κτίριο και αυλή 5. Εξοικονόμηση ενέργειας και βιώσιμες μετακινήσεις 6. Εξοικονόμηση φυσικών πόρων 7. Προαγωγή της Υγείας 8. Από την τοπική στην παγκόσμια κλίμακα.
Οραματικά, το Σχολείο ως Αειφόρο προάγει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καλλιεργεί πνεύμα ομαδικό, προωθεί διαδικασίες συνεργασίας, δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι με τα κοινά και τη διαχείρισή τους. Το Σχολείο ως Αειφόρο διαμορφώνει ενεργούς και δημιουργικούς πολίτες μέσα από βιωματικές μεθόδους μάθησης, που τους ενεργοποιούν στην κατάκτηση της γνώσης. Το Σχολείο ως Αειφόρο δίνει τη δυνατότητα σε όλους να νοιάζονται και να παρεμβαίνουν ενεργητικά στο χώρο τους διαμορφώνοντας οι ίδιοι τα παιδαγωγικά κριτήρια. Κατ’ επέκταση τα Αειφόρα Σχολεία λειτουργούν ως ζωντανές κοινότητες μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες όλων των εμπλεκόμενων μελών τους: της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων, της τοπικής κοινότητας.
Το Αειφόρο Σχολείο θέτει τα θεμέλιά του στην Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, προάγει την Υγεία, τον Πολιτισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων, για να προχωρήσει πέρα από αυτά σε μια ολιστική προσέγγιση των δράσεών του.
Συνοπτικά το Σχολείο, για να μετασχηματιστεί σε Αειφόρο, κινείται σε τρεις άξονες:
       μετασχηματίζει το χώρο του (τις αίθουσες, τους διαδρόμους, την αυλή, τον κήπο)
       μετασχηματίζει τις μεθόδους διδασκαλίας (προάγοντας σε μεγάλο βαθμό τις βιωματικές, ανακαλυπτικές, ερευνητικές, ομαδοσυνεργατικές μεθόδους)
       μετασχηματίζει τις σχέσεις των εμπλεκομένων μελών του με τακτικές συνελεύσεις και συνεργασίες προάγοντας τη δημοκρατία και την ισοτιμία.
Επιστημονική Επιτροπή
1.       Μιχαήλ Σκούλλος, ΕΚΠΑ/Έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ για την αειφόρο ανάπτυξη και την εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη στη Μεσόγειο
2.       Αγγελική Τρικαλίτη, δρ Χημείας, τ. Σχ. Σύμβουλος Χημικών, Συντονίστρια Προγράμματος “Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο”
3.      Μαρίνα Δεδούλη, δρ Ψυχολόγος, τ. Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Μέλος ΠΟ Προγράμματος “Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο”
4.       Βαρβάρα Νίκα, δρ, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ70
5.       Κατερίνα Καζέλα, δρ Σχ. Σύμβουλος ΠΕ60
6.       Μαρία Δημοπούλου, Υπ/νη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Α΄ Αθήνας
Συντονιστική Επιτροπή
1.       Αλεξάνδρα Τσίγκου, Υπ/νη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
2.       Γωγώ Σταματοπούλου, Υπ/νη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα επιλεγούν κατά την πρώτη συνάντηση του ΤΔ από τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν στο Δίκτυο.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Στα πλαίσια του Τοπικού Δικτύου θα αναπτυχθούν διασχολικές συνεργασίες και άνοιγμα στην τοπική κοινωνία μέσω συνεργασιών των σχολείων με τοπικούς φορείς. Επίσης θα αναπτυχθούν συνεργασίες με τα αντίστοιχα Τοπικά Δίκτυα που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν πιλοτικά σε άλλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Αττικής, καθώς επίσης και με πανελλήνιες αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων φορέων.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΕΚΠΑ -Τμήμα ΤΕΑΠΗ, ΚΠΕ Ελευσίνας, ΚΠΕ Δραπετσώνας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ΣΣΝ Γ΄ Αθήνας, Γ.Ν. Ελευσίνας «ΘΡΙΑΣΙΟ»
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για την επιστημονική και παιδαγωγική επιμόρφωση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα υλοποιηθεί κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων, με έμφαση στη συμμετοχική και βιωματική εργασία. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα παρακολουθήσουν τις σχετικές επιμορφώσεις δρώντας πολλαπλασιαστικά και μεταφέροντας το πνεύμα της αειφορίας στα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.
ΔΙΑΧΥΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ
Οι δραστηριότητες του Τοπικού Δικτύου θα διαχέονται διαδικτυακά μέσα από την Ιστοσελίδα http://sxoleioaeiforo.weebly.com/, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Η διάρκεια λειτουργίας του ΤΔ θα είναι ετήσια, θα αφορά τη σχολική χρονιά 2016-2017 και ενδέχεται να παραταθεί μετά το πέρας της.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Για να ενταχθεί ένα σχολείο στο Τοπικό Δίκτυο απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
α) Η υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων ή σχετικών δράσεων
β) Η ενεργός συμμετοχή του Διευθυντή ή της Διευθύντριας και δύο τουλάχιστον εκπαιδευτικών για τα Δημοτικά σχολεία, ενώ για τα Νηπιαγωγεία αντίστοιχα, της Προϊσταμένης και μίας τουλάχιστον Νηπιαγωγού.
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο στα σχολεία που είχαν συμμετάσχει στο δίκτυο κατά το σχολικό έτος 2015-16 και επιθυμούν να συνεχίσουν τη συνεργασία αυτή, όσο και  σε αυτά που επιθυμούν να πάρουν μέρος για πρώτη φορά φέτος.

Προσκαλούνται τα σχολεία που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Τοπικό Δίκτυο να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη αίτηση και να την αποστείλουν με φαξ στο 2131600847 μέχρι τις 16/12/2016.

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αλεξάνδρα Τσίγκου
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Γεωργίτσα Σταματοπούλου





Ο Διευθυντής Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής




Σπύρου Παναγιώτης



Αίτηση συμμετοχής
στο Τοπικό Δίκτυο της ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
“Σχολείο Αειφόρο: Αλλάζουμε το χώρο, τις μεθόδους, τις σχέσεις”

Σχολείο



Διευθυντής/Διευθύντρια


Συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί





Υλοποιούνται Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων ή σχετικές δράσεις τη σχολική χρονιά 2016-2017
ΝΑΙ   *
ΟΧΙ   *


Επιθυμούμε να συμμετέχουμε στο Τοπικό Δίκτυο της ΔΠΕ Δυτικής Αττικής για τη σχολική χρονιά 2016-2017.

Οι εκπαιδευτικοί
Ο Διευθυντής/Η Διευθύντρια





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου