Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;


Η μεσογειακή διατροφή αντικατοπτρίζει τις τυπικές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Νότιας Ευρώπης, δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και της Πορτογαλίας. Βασίζεται στην παρασκευή εύγευστων πιάτων χάρη στην ευρεία γκάμα προϊόντων που παράγονται σε αυτές τις χώρες. Παράλληλα, οι συνταγές της μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα προσωπικά γευστικά γούστα του καθενός και στα είδη των τροφίμων που είναι διαθέσιμα σε κάθε χώρα. 

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και περιλαμβάνει ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζι και πατάτες, κρέας, πουλερικά και ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Kυρίως όμως δύο είναι τα βασικά συστατικά της: το ελαιόλαδο και το κρασί.

Η διατροφή των χωρών της Νότιας Ευρώπης γίνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία.
Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή του λίπους της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί το 15% της συνολικής ενέργειας που λαμβάνουμε. 
Σε μερικές περιοχές μάλιστα, όπως η Κρήτη, το ποσοστό αυτό φτάνει το 27%.

Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη περιεκτικότητα στα σπορέλαια και στους ξηρούς καρπούς, έχει αποδειχθεί ότι είναι απαραίτητα, επειδή, σε αντίθεση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, έχουν τις εξής ιδιότητες:
• Ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα.
• Μειώνουν την ολική χοληστερίνη του αίματος.
• Ελαττώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης (κακής χοληστερίνης) στο αίμα.
• Διατηρούν τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη) στο αίμα.
• Βελτιώνουν την αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερίνη.

Οι Ευεργετικές Επιδράσεις του Ελαιόλαδου στον Οργανισμό

Μια ευρεία ποικιλία επιστημονικών στοιχείων καταδεικνύει ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων του ελαιόλαδου και γενικότερα των προϊόντων που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία.

• Πάνω από το 79% του έξτρα παρθένου ελαιολάδου αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά και αυτό ειναι το συγκριτικό του πλεονέκτημα σε σχέση με όλα τα άλλα έλαια. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά δρούν ευνοϊκά στις διαταραχές των λιπιδίων (χοληστερίνη-τριγλυκερίδια), καθώς και στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ιδίως της στεφανιαίας νοσου.
• Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή σε αντιοξειδωτικές ενώσεις (πολυφαινόλες), ουσίες χρήσιμες γιά την πρόληψη της στεφανιαίας καρδιοπάθειας και του καρκίνου ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.
• Συνιστάται να αντικατασταθούν τα κορεσμένα ζωικά λίπη με και τα trans λιπαρά, με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
• Το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών επιβάλλεται σε ένα ισορροπημένοο διαιτολόγιο στα παιδιά.
• Χρησιμεύει για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, για την σύνθεση των ανδρικών και γυναικείων ορμονών, την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και την προστασία της καρδιάς, που "χτίζεται" απο την παιδική ηλικία. 

Από: Καρδιολογική Φροντίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου