Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο Αγωγής Υγείας με θέμα την παραπληροφόρηση στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα-Συνδιοργάνωση με το ΑΠΘ

 

Οι Διευθύνσεις Α/Θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, Πέλλας, Αν. Θεσσαλονίκης και Δυτ. Θεσσαλονίκης και οι Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, Αν. Θεσσαλονίκης και Δυτ. Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Κόμβο Επιστήμης των Πολιτών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Παγκοσμίου Ιστού (DataLab), συνδιοργανώνουν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:

                                              «faCT or faKE? παραπληροφόρηση στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα

(Disinformation in Digital Social Networks)»

Το σεμινάριο είναι συνολικής διάρκειας 6 διδακτικών ωρών και θα πραγματοποιηθεί σε δυο διαδικτυακές συναντήσεις.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρες 18:00-20:00 και η δεύτερη τους επόμενους μήνες.

 

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η Δρ. Αθηνά Βακάλη, ιδρυτικό μέλος του Κόμβου Επιστήμης των Πολιτών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (DataLab).

 

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση εκπαιδευτικών και πολιτών για το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, όπως αυτή εμφανίζεται στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. Στο σεμινάριο θα γίνει παρουσίαση του προβλήματος, με σκοπό οι εκπαιδευτικοί να γνωρίσουν φαινόμενα που προκύπτουν από την παραπληροφόρηση, ώστε να είναι σε θέση με τη σειρά τους να προσφέρουν την σχετική εκπαίδευση στους μαθητές τους.

 

Η παραπληροφόρηση μέσα από τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα είναι ένα πρόσφατο αλλά καίριας σημασίας πρόβλημα που εμφανίζεται στην κοινωνία μας. Η σημασία του αναδεικνύεται από την επιρροή που έχει τέτοιο περιεχόμενο σε κοινωνικά, οικονομικά, υγειονομικά και πολιτικά ζητήματα.

 

Ο Κόμβος Επιστήμης των Πολιτών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2022, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου H2020 INCENTIVE (https://incentive-project.eu/), με συντονιστή έργου τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Καθηγητή Ευστράτιο Στυλιανίδη, κι έχει σκοπό να παράγει έρευνα μαζί και για τους πολίτες, μέσω της συνεχούς συνεργασίας για την παραγωγή αποτελεσμάτων. Έτσι, το σεμινάριο αυτό στοχεύει στη συνεργατική εξέλιξη και παραγωγή έρευνας ανάμεσα στους ερευνητές του Κόμβου Επιστήμης των Πολιτών ΑΠΘ και τους εκπαιδευτικούς σχετικά με την παραπληροφόρηση από τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα. Περιλαμβάνει τον ακριβή προσδιορισμό του προβλήματος, τις συνέπειες του στην κοινωνία και την παρουσίαση - εξοικείωση με ψηφιακά εργαλεία που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Επιστήμης Δεδομένων και Παγκόσμιου Ιστού (DataLab) τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον εντοπισμό και ανάλυση του προβλήματος.

 

Το σεμινάριο, απευθύνεται πρωτίστως στις/στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων των συνεργαζόμενων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό έπειτα από εγγραφή.

 

Οι ενδιαφερόμενες/οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 έως τις 12:00 μ.μ. στον σύνδεσμο:

https://survey.auth.gr/index.php/619645?newtest=Y&lang=el

(αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, μπορείτε να τον αντιγράψετε και να επικολλήσετε στον φυλλομετρητή).

 

Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα, από την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 και ώρα 22:00. Στο email που θα λάβουν θα περιλαμβάνεται ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση.

Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων, θα τηρηθεί η χρονική σειρά υποβολής των αιτήσεων.

 

Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν στην ολοκλήρωση του σεμιναρίου, μετά και την πραγματοποίηση της δεύτερης συνάντησης (σε όσες/όσους παρακολουθήσουν και τις δυο συναντήσεις).

 

Η Υπεύθυνη  Α.Υ. Σταματοπούλου Γεωργίτσα

 

 

Η Δ/ντρια Δ/νσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής

 

 

 

 

 

Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου

 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου