Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

“ Διαδικτυακό σεμινάριο Αγωγής Υγείας : «Παιδική κακοποίηση: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στην πρόληψη μέσω της σεξουαλικής αγωγής»

 


Η Διεύθυνση Α/Θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, συνδιοργανώνει με τις Διευθύνσεις Π.Ε. Πειραιά, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας και Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων και σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», διμερές διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα:

«Παιδική κακοποίηση:

Ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας στην πρόληψη μέσω της σεξουαλικής αγωγής»

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ως εξής:

 

 

Μέρος 1ο:

 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

και ώρες 17:00-19:00

 

«Η Σεξουαλική Αγωγή ως μέσο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης»

Εισηγήτρια :

Ιωάννα Χαρδαλούπα,

ψυχολόγος στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

 

Μέρος 2ο:

 

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

 και ώρες 17:00-19:00

 

«Το γιατί  και το πώς της Σεξουαλικής Αγωγής στο σχολείο: αναγκαιότητα -μέθοδος  - εκπαιδευτικό υλικό»

Εισηγήτρια :

Γεωργίτσα  Σταματοπούλου,

 

Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής-εκπονήτρια εκπ/κού υλικού Σ.Α. στο Ι.Ε.Π.

 

 

Σκοπός του διμερούς σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και πώς το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψή της, μέσω του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής. Επίσης, να υποστηρίξει τους/τις εκπαιδευτικούς σε προγράμματα Αγωγής Υγείας αυτής της θεματολογίας.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Για τα Εξαφανισμένα και Υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (ICMEC, 2013) 1 στα 7 κορίτσια και 1 στα 25 αγόρια θα κακοποιηθούν ή παρενοχληθούν σεξουαλικά μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Πώς η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προλαμβάνει την κακοποίηση; Ποιος είναι ο ρόλος των γονέων; Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να μιλήσω σε ένα παιδί; Από πού έρχονται τα παιδιά;

Στόχος της πρώτης ομιλίας είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για τους τρόπους ενίσχυσης της εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Ακόμα, σε θέματα σεξουαλικότητας, καθώς και να δίνουν απλές συμβουλές για να τα θωρακίσουν απέναντι σε κάθε κίνδυνο.

Στόχος της δεύτερης ομιλίας είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της Σ.Α. μέσα στο πλαίσιο του σχολείου και να παρουσιαστεί η μέθοδος και εγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό από τα « Εργαστήρια Δεξιοτήτων»  του ΙΕΠ.

Οι ενδιαφερόμενες/οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 έως τις 12:00 μ.μ. στον σύνδεσμο

https://forms.gle/crLLVC4XVCYsJgxj7

(αν ο σύνδεσμος δεν ανοίγει αυτόματα, μπορείτε να τον αντιγράψετε και να επικολλήσετε στον φυλλομετρητή). 

 Οι εκπαιδευτικοί θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους στο email που θα έχουν δηλώσει στην ηλεκτρονική φόρμα,  την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 μετά τις 15.00. Στο email που θα λάβουν θα περιλαμβάνεται ο σύνδεσμος για την παρακολούθηση.

Θα χορηγηθούν δύο βεβαιώσεις,  μετά από πιστοποίηση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών,  με το σύνολο των ωρών του κάθε μέρους.

 

Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας: Σταματοπούλου Γεωργίτσα

 

Η Δ/ντρια Δ/νσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής

 

 

 

 

 

Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου