Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Βιωματικό σεμινάριο «Τεχνικές θεάτρου και βιωματικής μάθησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για θέματα προσφύγων»


Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, μέσω των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματός τους "Κι αν ήσουν εσύ; - ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος”, διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό σεμινάριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το ΙΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).
Το σεμινάριο γίνεται με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Υ.Α., το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας («Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων, «Δεν είναι μόνο αριθμοί», «Σκληρό καρύδι»), καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση («Εσύ όπως κι Εγώ», «Μονόλογοι από το Αιγαίο», κ.ά)
Συμμετέχοντες: Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν 15 εκπαιδευτικοί από την Πρωτοβάθμια και 15 εκπαιδευτικοί από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Αττικής και ακόμα 10 άτομα, όπως στελέχη εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων, Σχολικοί Σύμβουλοι κλπ), εμψυχωτές νεανικών ομάδων ή ανθρωπιστικών οργανώσεων, φοιτητές κ.ά. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα γίνει κλήρωση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Επιμορφωτές/Εμψυχωτές: Οι θεατροπαιδαγωγοί Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση και Νάσια Χολέβα
Τόπος
10οΔημοτικό Ελευσίνας (Ρήγα Φεραίου & Φουτρή)
Χρόνος
Τρίτη 28/3 ώρες 16:30-20:30
Τετάρτη 29/3 ώρες 16:30-20:30
Σύντομη περιγραφή: Το σεμινάριο στοχεύει:
α) στην ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα,
β) στην εξοικείωση με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία,
γ) στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
δ) στην ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές και γενικότερες δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και των άλλων συνεργαζόμενων φορέων.
Προσοχή: Το σεμινάριο είναι βιωματικό, έχει τη μορφή θεατρικού εργαστηρίου, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο:
- να παρακολουθήσουν το σύνολο του σεμιναρίου,
- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο
- να φέρουν μαζί τους… κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!
Αιτήσεις συμμετοχής: Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα γίνει κλήρωση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ΜΕΧΡΙ Δευτέρα 27 Μαρτίου ώρα 12:00 στη φόρμα αίτησης εδώ και θα ειδοποιηθούν στο προσωπικό email τους την ίδια μέρα για το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
Η κατάσταση των επιλεχθέντων εκπαιδευτικών θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης και θα κοινοποιηθεί στα μέιλ των συμμετεχόντων.


Οι Υπεύθυνες Π.Ε., Α.Υ. & Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου