Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σεμινάριο με θέμα: «Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση: Προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας της περιόδου 1940-1944 στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση»


Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και τους φορείς που συμπράττουν για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα ελεύθερη», διοργανώνει σεμινάριο με θέμα:
  
«Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση: Προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας της περιόδου 1940-1944 στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση»

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου κατά τις ώρες 16:45-20:00 στο 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω (Κύπρου 1 & Μάρκου Μπότσαρη, πλησίον σταθμού μετρό Αιγάλεω, χάρτης https://goo.gl/maps/cNPMT3V47Dx) και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από 1-31 Οκτωβρίου με αφορμή την 72η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή υπό τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944». Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας), τον Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την ΕΡΤ και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τους συνεργαζόμενους φορείς στην ιστοσελίδα http://freeathens44.org).
Η ημερίδα περιλαμβάνει θεωρητικές εισηγήσεις και βιωματικά εργαστήρια με σκοπό τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης της διδασκαλίας της περιόδου 1940-1944 από εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
16:45-17:00
Προσέλευση -εγγραφές
17:00-17:30
Α. Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού:
1)  «Να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και όχι την κήρυξη του πολέμου. Πώς προσεγγίζουμε τραυματικά και δύσκολα θέματα
Δρ. Βασιλική Σακκά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας
17:30-18:00
2) «Μεθοδολογικές αρχές & διδακτικές κατευθύνσεις για την ένταξη του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στη διδασκαλία της Ιστορίας».
Δρ Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, Δρ. Βασιλική Σακκά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας.
18:00-18:15
Διάλειμμα-Χωρισμός ομάδων βιωματικών εργαστηρίων
18:15-20:00
Παράλληλα εργαστήρια
Εργαστήριο 1:  «Η πείνα στην κατοχή» (για 25 εκπαιδευτικούς Α/θμιας εκπαίδευσης), Δρ. Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄ Αθήνας
Εργαστήριο 2:  «‘Το άλλο μισό του ουρανού’. Έμφυλες προσεγγίσεις: κατοχή, αντίσταση και το στίγμα της επόμενης μέρας. Η γυναίκα στη φωτιά» (για 25 εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης), Δρ. Βασιλική Σακκά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας
Εργαστήριο 3:  «‘Όταν ο πόλεμος γίνεται παιχνίδι’: Σχεδιασμός, κατασκευή και διδακτική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στο μάθημα της Ιστορίας» (Α/θμια και Β/θμια) Δρ. Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής και Ιωάννα Δεκατρή, Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας
Εργαστήριο 4: «Η Ελλάδα αντιστέκεται στον φασισμό (1940-44): Αναζητώντας τα ίχνη της παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης» (για 25 εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων), Δρ. Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος 55ης Περιφέρειας Α/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής και Ιωάννα Δεκατρή, Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας

Από τη ΔΠΕ Δυτικής Αττικής μπορούν να συμμετάσχουν 20 εκπαιδευτικοί, για την επιλογή των οποίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πίνακας με τα ονοματεπώνυμα των συμμετεχόντων θα σταλεί στα προσωπικά μέιλ τους.
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ημερίδα να συμπληρώσουν την φόρμα έως τις 24 Οκτωβρίου 2016 ώρα 10:00.
Παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων να ενημερώσουν σχετικά τους εκπαιδευτικούς.
Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τσίγκου
Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Γωγώ Σταματοπούλου




Ο Διευθυντής Δ.Π.Ε. Δυτικής Αττικής




Παναγιώτης Σπύρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου