Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσκληση εκπαιδευτικών για συμμετοχή στο σεμινάριο Αγωγής Υγείας με τίτλο: «Το σχολείο που ονειρεύομαι»



Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής, δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας, σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας  Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας, συνδιοργανώνουν με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φαέθων» των Δήμων Ιλίου, Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων-Καματερού βιωματικό σεμινάριο Αγωγής Υγείας με θέμα:

«Το σχολείο που ονειρεύομαι»

Το σεμινάριο απευθύνεται στις/στους Δασκάλες/ους και Νηπιαγωγούς των σχολικών μονάδων της ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής.
         Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το σχολείο που ονειρεύομαι» διαρκεί 20 ώρες και θα διεξαχθεί στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης ΦΑΕΘΩΝ (Αγ. Νικολάου 21 και Εφύρας, Ίλιον, 1ος όροφος), τις εξής ημερομηνίες και ώρες:

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 16:30-19:30
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 09:30-13:30
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 09:30-13:30
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 09:30-13:30
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ώρες: 09:30-13:30

         Συντονίστριες του Σεμιναρίου θα είναι η κα Ελένη Φίλιου, Κοινωνική Λειτουργός και η κα Μαρίνα Παπαδιώτη, Ψυχολόγος.
         «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αποτελείται από τρία δομημένα υλικά-προγράμματα πρόληψης,  τα οποία απευθύνονται σε διαφορετικές  ηλικιακές βαθμίδες και αναπτυξιακές ανάγκες.
α) Το πρώτο υλικό είναι το «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΟΝΕΙΡΟ», ένα πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ ΤΆΞΗ Δημοτικού) πλαισιωμένο και συνδεδεμένο με την Συστημική Καταξιωτική Διερεύνηση.
β) Το  δεύτερο «ΟΝΕΙΡΟΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…» είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης των μαθητών σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες ζωής, απαραίτητες για τη θωράκιση τους στους κινδύνους της σύγχρονης εποχής.
Εστιάζει στην ενίσχυση προστατευτικών παραγόντων: ατομικών (συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη), σχολικών (δέσμευση του παιδιού με το σχολείο, σχέσεις εμπιστοσύνης με εκπαιδευτικούς και συμμαθητές), οικογενειακών (σχέσεις φροντίδας και επικοινωνίας στην οικογένεια).
γ) Το πρόγραμμα «Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ» απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού. Το εν λόγω υλικό στοχεύει στην ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
         Η μετάβαση σαν κεντρική έννοια του υλικού αποτελεί μια πράξη αναγνώρισης των δυνατοτήτων για μετακινήσεις και αλλαγές που έχουν τα συστήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδυναμώνει τους μαθητές  συνδέοντάς τους με τις ικανότητες,  τις αξίες και τα  αποθέματα σαν πηγή δύναμης και μεταμορφώσεων στην σχολική κοινότητα.
         Και τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα βασίζονται στο μοντέλο της Καταξιωτικής Συστημικής Διερεύνησης (ΚΣΔ) το οποίο επικεντρώνεται στη διερεύνηση των αποθεμάτων, των αναγκών και των επιθυμιών που έχουν τα άτομα κα τα ευρύτερα συστήματα, προκειμένου να εστιάσουν στις δυνάμεις τους, να κινητοποιηθούν και να δράσουν προς μια επιθυμητή συνθήκη.
         Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στη διαδικασία της βιωματικής μάθησης και οργανώνεται βάσει των αρχών της Διαλογικότητας, της Συν-κατασκευής και της Συνεργατικής Προσέγγισης.
         Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν  θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 άτομα και για τις δύο Δ/νσεις. Οι εκπαιδευτικοί που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα θα έχουν εποπτική στήριξη διάρκειας 2 πεντάωρων συναντήσεων (10 ώρες). Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στον σύνδεσμο . https://forms.gle/eRwDasNxKH9ywFiV7
(σε περίπτωση που η φόρμα δεν ανοίγει, αντιγράψτε το url του συνδέσμου και επικολλήστε το στη γραμμή διεύθυνσης στον φυλλομετρητή σας)  έως και την Τετάρτη  12/2/2020 και ώρα 12:00. Κριτήρια επιλογής θα είναι η χρονοσήμανση της αίτησης και η συμμετοχή τους σε σεμινάριο Αγωγής Υγείας σχετικής θεματικής. Οι εκπ/κοί που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν στα προσωπικά μέιλ τους την Πέμπτη 13/2/2010.

 Η Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας, Σταματοπούλου Γεωργίτσα.

Ο Δ/ντής Δ/νσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής





Παναγιώτης Σπύρου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου