Κυριακή 17 Απριλίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ELEUSIS 2021




Την πρόταση συνέταξαν και παρουσίασαν οι: Αλεξάνδρα Τσίγκου- Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής, Γεωργίτσα Σταματοπούλου- Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας ΔΠΕ Δυτικής Αττικής, Δέσποινα Λάσκου- Μουσικός- 5ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας, Ιουλία Δρετάκη- Δασκάλα- 5ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.
Η πρόταση αναπτύσσεται σε πέντε σκέλη:
Α. ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2016 «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ»
Β. 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016- ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ»
Γ.  6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ
Δ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2016- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
Ε. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - ΜΑΪΟΣ 2021 «ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΟΥ- ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Α. ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΑΪΟΣ 2016 «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥ»
Κάθε σχολείο ανακαλύπτει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολιτισμικό στοιχείο του που σχετίζεται με κάποιο πρόσωπο ή γεγονός από την ιστορία της Ελευσίνας και το αποτυπώνει σε έναν τοίχο του. Αυτά μπορεί να είναι π.χ.
1. το οδωνύμιο ενός από τους κοντινούς του δρόμους (π.χ. οδός Τριπτολέμου)
2. το τοπωνύμιο της περιοχής του σχολείου (π.χ. Καλυμπάκι)
3. το χαρακτηριστικό πολιτισμικό στοιχείο του πληθυσμού του (π.χ. Μικρασιάτες)
Ομάδα από μαθητές, δασκάλους και γονείς συναποφασίζουν, σχεδιάζουν και αποτυπώνουν με όποια τεχνική θέλουν το θέμα τους σε τοίχο του σχολείου τους.

Β. 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (17:00-20:00)- ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ»
Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 από τις 5μ.μ. μέχρι τις 8μ.μ. όλα τα σχολεία της πόλης με αντιπροσωπία τους συμμετέχουν στο παιχνίδι. Στόχος του παιχνιδιού είναι όλες οι ομάδες να γνωρίσουν τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης αλλά και τις πολιτισμικές ομάδες που σχετίζονται με την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Η ομάδα που εκπροσωπεί το κάθε σχολείο αποτελείται από μαθητές της ΣΤ τάξης, δασκάλους και γονείς. Μέγιστος αριθμός 20 άτομα. Ελάχιστος 10 άτομα. Όλες οι ομάδες ξεκινούν από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό στις 5μ.μ. και καταλήγουν στο Ελαιουργείο στις 8μ.μ.
Κάθε ομάδα παίρνει έναν χάρτη της πόλης και μία οδηγία για την επόμενη στάση της. Στην στάση που φτάνει λύνει ένα γρίφο και παίρνει την οδηγία για την επόμενη στάση. Το ίδιο γίνεται σε όλες τις στάσεις μέχρι να τερματίσει.
Ενδεικτικές στάσεις: άγαλμα Αισχύλου, Αρχαιολογικός χώρος, Παναγίτσα, Άγιος Ζαχαρίας, Άγιος Γεώργιος, Αδράχτι, άγαλμα Βασίλη Λάσκου, Σύλλογος Κρητών, Κρόνος, ΙΡΙΣ, Λιμάνι-Αρχαίο λιμανάκι, Δημαρχείο, Αδριάνειο Υδραγωγείο, Μουσείο Μικρασιατών, Ποντιακός Ελληνισμός, Προσφυγικός οικισμός, Συμιακός οικισμός κ.ά. Συνεργαζόμενοι φορείς: Τροχαία, Σύλλογοι Γονέων, Σύλλογοι Δασκάλων, Τοπικοί Σύλλογοι, Οδηγοί, Πρόσκοποι, Εθελοντές.
Για κάθε σχολείο θα δοθούν διακριτικά καπελάκια διαφορετικού χρώματος και μπλουζάκια με το έμβλημα του Ελευσίς 2021, επίσης τσαντάκι με λογότυπο και σε ντοσιέ οι πληροφορίες για κάθε σταθμό. Σε κάθε στάση θα υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με πληροφορίες για το συγκεκριμένο «μνημείο», τραπεζάκι με τρεις εθελοντές που θα δίνουν στα παιδιά νερό και τις οδηγίες για την επόμενη στάση τους. Στην τελευταία στάση θα πάρουν ένα κομμάτι από το Πάζλ «Ελευσίνα 2021- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», το οποίο όλες μαζί οι ομάδες θα το συνθέσουν στην τελευταία τους στάση στο Ελαιουργείο. Εκεί θα γίνει και η Βράβευση όλων των ομάδων.
Όλο το παιχνίδι θα καλυφτεί από επαγγελματίες φωτογράφους, ώστε να γίνει προβολή φωτογραφιών από όλη τη δράση στην εκδήλωση του Ελαιουργείου.

Γ. 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 (20:00-22:00)- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΙΣΧΥΛΕΙΩΝ
Στο τέλος του παιχνιδιού θα γίνει εκδήλωση στο Θέατρο των Αισχυλείων με αντιπροσωπία από κάθε σχολείο, η οποία θα παρουσιάσει ένα θεατρικό ή μουσικό ή χορευτικό δρώμενο. Αυτό θα αναλάβει άλλη ομάδα από αυτήν που συμμετέχει στο παιχνίδι.
Στους τοίχους του Ελαιουργείου θα υπάρχει έκθεση με ζωγραφιές ή κατασκευές από τα Νηπιαγωγεία της πόλης με θέμα «Η Ελευσίνα που ονειρεύομαι».
Στο τέλος θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί την «Μελωδία της Ελευσίνας», ένα τραγούδι που θα αιτιολογεί γιατί αξίζει η πόλη μας να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα.
Εναλλακτικά και σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα γίνει στο Γήπεδο Γούβας.

Δ. ΙΟΥΝΙΟΣ 2016- ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
Κάθε σχολείο δημιουργεί την Φωτογραφική του Ομάδα. Την τελευταία εβδομάδα του σχολικού έτους σε κάθε σχολείο θα γίνει Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Φωτογραφίζω τις ομορφιές της γειτονιάς μου». Εναλλακτικά, το ψηφιακό άλμπουμ που έχει δημιουργηθεί προβάλλεται στην Γιορτή Λήξης του σχολικού έτους. Επιλεγμένες φωτογραφίες από κάθε σχολείο στέλνονται για ανάρτηση στο facebook του Eleusis 2021.

Ε. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016-ΜΑΪΟΣ 2021 «ΑΠ’ ΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΜΟΥ- ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ & ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»
Από τον Σεπτέμβριο του 2016 σε κάθε σχολείο θα δημιουργηθεί ένας Λαχανόκηπος και ένας βοτανόκηπος με είδη της μεσογειακής χλωρίδας. Οι στόχοι είναι περιβαλλοντικοί και παιδαγωγικοί. Καλλιεργώντας τα λαχανικά τους θα μπουν σε έννοιες συνεργασίας-ανταλλαγής-μοιράσματος, διατήρησης τοπικών ποικιλιών, αξίας τοπικών προϊόντων, ανοίγματος στην τοπική κοινωνία, και θα οδηγηθούν σε καλές συνήθειες διατροφής από τα προϊόντα του κήπου τους. Ο επόμενος στόχος είναι να μπει η μεσογειακή διατροφή σε όλα τα κυλικεία των σχολείων της Ελευσίνας για την επόμενη πενταετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου