Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

SAPT: Δράση για τα Αδέσποτα - Σκύλοι θεραπείας Ελλάδας- ένα αξιόλογο εγκεκριμένο πρόγραμμα για τα σχολεία


Η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής είχε συνεργαστεί πέρσι με την SAPT, φιλοξενώντας τους στο 4ο Δημοτικο Σχολείο Ασπροπύργου, στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τα ζώα. Οι εκπ/κοι και τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένοι από την παρουσίαση του προγράμματος και από τα συναισθήματα που βίωσαν.
Παρακάτω μεταφέρεται πιο αναλυτικά πώς αναλώνεται η επίσκεψη της οργάνωσης στα σχολεία, που ειναι ΔΩΡΕΑΝ, η φιλοσοφία του και η εγκριση για το φετινό σχολικο έτος 2013-14 από το Υπουργείο Παιδείας.

"Οι λόγοι δημιουργίας του προγράμματος: 
Είναι γεγονός ότι το “πρόβλημα” των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα – που βέβαια δεν έχει δημιουργηθεί από τους σκύλους αλλά από εμάς τους ανθρώπους – έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Εντός εισαγωγικών το “πρόβλημα”, καθώς οι αδέσποτοι σκύλοι αυτοί καθαυτοί δεν αποτελούν πρόβλημα. Πρόβλημα αποτελεί η κατάσταση στην οποία κυκλοφορούν ανάμεσά μας και η άγνοιά μας ως προς το πώς να τους συμπεριφερόμαστε. Είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας, τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά μας συγχρόνως: αδύναμοι, ανεπιθύμητοι, πεινασμένοι και χωρίς οικογένεια - και το παράδοξο εδώ - παρότι όντας από την φύση τους κοινωνικά και, εδώ και χιλιετίες, ανεκτίμητοι σύντροφοι



Σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η μετάδοση στα παιδιά βασικών γνώσεων που λείπουν ως επί το πλείστον από την Ελληνική Oικογένεια. Διενεργούμε απολύτως ΔΩΡΕΑΝ επισκέψεις* και ενημερώνουμε τα παιδιά με σκοπό να μην επαναλάβουν την τακτική των προγόνων τους, εξαιτίας της οποίας υπάρχουν σήμερα τόσοι αδέσποτοι σκύλοι. 

Επισκεπτόμαστε λοιπόν δωρεάν παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, και «περνάμε» στα παιδιά σημαντικά μηνύματα όπως, τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου (=κηδεμονία), ποιες είναι οι ανάγκες του σκύλου, πώς μπορούμε να γνωρίσουμε έναν αδέσποτο ή δεσποζόμενο σκύλο και να τον χαϊδέψουμε, τι πρέπει να προσέχουμε εάν ο σκύλος έχει κάποια δερματική πάθηση, πώς να μην προκαλούμε τα αμυντικά ένστικτα των σκύλων που συναντούμε στον δρόμο, ότι - ως υπεύθυνοι κηδεμόνες σκύλου - πρέπει να στειρώνουμε την σκυλίτσα μας αλλά και όταν πηγαίνουμε βόλτα τον σκύλο μας να συλλέγουμε τις ακαθαρσίες του, κλπ. Το περιεχόμενο της παρουσίασης αυτής (περίπου 15-20 λεπτά της ώρας) υπάρχει βήμα προς βήμα και στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμουμε σε όλα τα παιδιά.

Και, τότε, έρχεται η ώρα για το κλειδί των παρουσιάσεών μας που είναι η -πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα- δύναμη του βιώματος, δηλαδή όχι μόνο μία προφορική γεμάτη οδηγίες παρουσίαση προς τα παιδιά, αλλά και πρακτική εφαρμογή των οδηγιών αυτών, μέσω πρακτικών παραδειγμάτων αλληλεπίδρασης των εθελοντών με τους σκύλους και στην συνέχεια, αλληλεπίδρασης των παιδιών με τους σκύλους που μας συνοδεύουν. Καλούμε λοιπόν τα παιδιά να μιμηθούν τον τρόπο μας με τους σκύλους και, καθ’ όλη τη διάρκεια της γνωριμίας τους, συνεχίζουμε την καθοδήγησή μας και απαντάμε στις ερωτήσεις τους. Δείτε φωτογραφίες των επισκέψεών μας σε νηπιαγωγεία και σχολεία στις Φωτογραφίες.
Οι αντιδράσεις των παιδιών 

Είναι αλήθεια ότι συναντάμε αρκετά παιδιά που φοβούνται να προσεγγίσουν και ακόμα περισσότερα που «ξέρουν» και έρχονται κοντά, αλλά η συμπεριφορά τους είναι εντελώς ακατάλληλη για την γνωριμία με οποιονδήποτε σκύλο. Τα πρώτα, δεν τα πιέζουμε ποτέ να προσεγγίσουν. Τα αφήνουμε να παρασυρθούν – και παρασύρονται - από το «πνεύμα της ομάδας» των συμμαθητών τους και να πάρουν την απόφαση να γνωρίσουν κάποιον ή όλους τους σκύλους μας. Τα δεύτερα, τα καθοδηγούμε προς την σωστή συμπεριφορά.
Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το τι γίνεται στα σχολεία που επισκεπτόμαστε. Βλέπουμε την χαρά στα πρόσωπα των παιδιών όταν χαϊδεύουν με τον σωστό τρόπο πια τους σκύλους της Ομάδας Επισκέψεων, αλλά και των δασκάλων τους, που χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά να ενημερώνονται, να έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στην Φύση και συγχρόνως να περνούν καλά.

Για εμάς, αποτελεί μεγάλη πρόκληση να μάθουμε στα παιδιά ότι όλοι οι σκύλοι δαγκώνουν αν προκληθούν(έμμεσα ή άμεσα) και να αντιστρέψουμε το πνεύμα του «δολοφόνου σκύλου» που επικρατεί στην χώρα μας, χωρίς καμία προσπάθεια αιτιολόγησης της συμπεριφοράς του. Πιστεύουμε ότι είναι όχι μόνο πιο σωστό, αλλά και υποχρέωσή μας να φερόμαστε εμείς σωστά προς τους σκύλους και όχι να απαιτούμε την «καλή» τους συμπεριφορά, όταν όλα τα «επεισόδια» της ζωής τους διαδραματίζονται - προκειμένου για δεσποζόμενους σκύλους - σε μια … ταράτσα ή σε έναν κήπο και μάλιστα πολλές φορές δεμένοι, ή - προκειμένου για αδέσποτους - στο δρόμο, άσιτοι, ασθενείς και κακοποιημένοι ή κυνηγημένοι πολλές φορές από τον άνθρωπο.
Αν είστε εκπρόσωπος εκπαιδευτικού φορέα και ενδιαφέρεστε για ΔΩΡΕΑΝ επίσκεψη της ομάδας της SAPTHellas στις εγκαταστάσεις σας, παρακαλούμε συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

Με την υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου 131536/Γ7-18-09-2013 Εγκύκλιό του, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε τις εκπαιδευτικές επισκέψεις της εθελοντικής ομάδας μας στην Αττική για την σχολική χρονιά 2013-2014 και ενημέρωσε εκ νέου την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Αττικής, τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής και, διαμέσου των οικείων Δ/νσεων, τις σχολικές μονάδες. Επίσης, με την ίδια, ως άνω, εγκύκλιο, ενέκρινε και την Εκστρατεία ενημέρωσης της ομάδας μας στo Ηράκλειο Κρήτης, τον Σεπτέμβριο του 2013."

1 σχόλιο:

  1. Πολλά συγχαρητήρια γι αυτή σας την πρωτοβουλία! Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας για καλύτερη συνύπαρξη με τα ζώα και λιγότερα αδέσποτα στους δρόμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή