Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η ιστοσελίδα του προγράμματος "Βιβλία Σε ρόδες" άρχισε τη δοκιμαστική λειτουργία της


Άρχισε πριν λίγες μέρες η λειτουργία της ιστοσελίδας των "Βιβλίων με Ρόδες" για τη βοήθεια και υποστήριξη των εκπ/κών που τις χειρίζονται μέσα στην τάξη  Περιέχει θέματα, οδηγίες προς τους εκπ/κους, γονείς και παιδιά, το ημερολόγιο και εντυπώσεις από αυτό.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν λίγες μέρες και στη Δυτική Αττική από τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπ/σης και Αγωγής Υγείας.
"Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® ενθαρρύνουν τα παιδιά να ξεφυλλίσουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν τα βιβλία στο σχολείο, να αναγνωρίσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν και να τα μοιραστούν. Τους προσφέρουν την επιλογή να δανειστούν βιβλία στο σπίτι και να χαράξουν έτσι την προσωπική τους αναζήτηση, καθώς το ένα βιβλίο τους δημιουργεί το ενδιαφέρον να διαβάσουν το άλλο. Ετσι, σταδιακά αντιλαμβάνονται πως για κάθε θέμα υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις και πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος σε διαφορετικές αναγνωστικές διαδρομές.
Τα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® φθάνουν στις τάξεις μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερεις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία."
Συγκεκριμένα για τη βαλίτσα με τιτλο : "Οι Φίλοι μου και Εγώ" που χειρίζεται το Γραφείο Αγωγής Υγείας αναφέρει:
"Ο θεματικός σάκος ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ έχει ειδικό στόχο να απλώσει το χέρι στα παιδιά, που είναι  τα πιο ευάλωτα στα αναπάντητα ερωτηματικά και τους φόβους από τις δυσκολίες της ζωής.
Στα βιβλία της ενότητας τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι μέσα από μια ιστορία, ένα παραμύθι μπορούν να εκφράσουν θέσεις, απόψεις, γνώμες και συναισθήματα.
Ο ήρωας ή η ηρωίδα της κάθε ιστορίας έχει προβλήματα που πονάνε και δεν συζητιούνται εύκολα: φτώχεια, ορφάνια, αρρώστια, απώλεια, θάνατος,  πόλεμος,  μετανάστευση,  μοναξιά. Δείχνει όμως πώς λες τον πόνο σου και πώς ακούς τον πόνο του άλλου, δείχνει δηλαδή πώς ωριμάζει ο άνθρωπος μέσα από τις δυσκολίες της ζωής.
Γι” αυτά λοιπόν, τα δύσκολα, θα μιλήσουμε με  τα παιδιά, στη ζεστασιά της  ομάδας. Ο σάκος αυτός έγινε για να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν  τα συναισθήματά τους μέσα στην ασφάλεια που προσφέρει μια κοινότητα αναγνωστών."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου