Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Προτάσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου εργασίας με θέμα τη Διατροφή

Σύνδεσμοι που μπορούν να σας φανούν χρήσιμοι για τη υλοποίηση και ολοκλήρωση σχεδίου εργασίας με θέμα τη 
 "Διατροφή"

Ένα ενδεικτικό προσχέδιο εργασίας για τη Μεσογειακή διατροφή- Μια πρόταση του Π. Ι.
Σχέδιο εγρασίας για τη Μεσογειακή Διατροφή

Ένα αξιόλογο πρόγραμμα για τη διατροφή από τη συνάδερφο Άννα Παππά που εφαρμόστηκε σε μια ΣΤ΄τάξη  σχολείου της Θεσσ/νίκης. Ένα πλήρες σενάριο με σαφείς και εμπεριστατωμένες οδηγίες από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο:
"Αλλάζοντας στάση, χτίζω γερό σώμα" 

Μία παρουσίαση από επιμόρφωση εκπαιδευτικών από το Π.Ι. της Κύπρου με θέμα τη διατροφική Αγωγή:
Η Διατροφική Αγωγή στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα της Κυπρου

Ενδεικτική βιβλιογραφία:

Λένα Τερκεσίδου (2006). Οι Θησαυροτροφές. Διασκεδάζω και μαθαίνω να τρώω σωστά. Εκδόσεις Άγκυρα
Λένα Τερκεσίδου "Τραγουδώ και μαθαίνω να τρώω σωστά", Διάπλαση
Ευαγγελία Δεσπύρη. Γνωρίζω την υγιεινή διατροφή. Διαθεματικές Δραστηριότητες, Σχέδια εργασίας, Ευέλικτη Ζώνη. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.(
Κώστας Στοφόρος (2010). 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά. Εκδόσεις Κριτική.
Ο Μάκης ο Ενζυμάκης και η Μάχη στο στομάχι: (μπορείτε να το διαβάσετε)

΄ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ


Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο σχεδιάζει και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού μέσα στο Παιδικό Μουσείο, σε άλλα μουσεία αλλά και σε άλλους χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Βρισκονται στη διάθεση του κοινού για να σχεδιάσουν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για ειδικές περιστάσεις, κατόπιν συννενόησης.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο 2103312995 ή το info@hcm.gr
Διαθέτουν και μουσειοσκευές για χρήση από τον εκπαιδευτικό.
Οι μουσειοσκευές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου είναι:

«Μεγαλώνω με Γάλα, γαλακτοκομικά και άλλα» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων)
Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια διαθεματική γνωριμία με το γάλα: το ρόλο του στη διατροφή, τη διαδικασία παραγωγής του, τη σχέση της αγελάδας και του γάλακτος με την τέχνη, τα επαγγέλματα που συνδέονται με την παραγωγή του γάλακτος και των παραγώγων του.

«Από τη θεά Δήμητρα… στα δημητριακά» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων)
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τη «διαδρομή» των δημητριακών από το χωράφι στο σπίτι, πειραματίζονται με συνταγές μαγειρικής που έχουν ως βάση τα δημητριακά και ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία των δημητριακών.


«Τα Δόντια μας» (για παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων)
Τα παιδιά εξοικειώνονται με τη στοματική κοιλότητα, διακρίνουν τη θέση και τις βασικές λειτουργίες των δοντιών, και ευαισθητοποιούνται για τον αποφασιστικό ρόλο που παίζει η σωστή διατροφή στην υγεία των δοντιών και των ούλων.


Εκπαιδευτικά προγράμματα:
Για παιδιά 4-6 χρόνων Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μια ιστορία με γεύση»
Στα εκθέματα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» και «Σοφίτα»
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 24

Τα παιδιά:
· εξοικειώνονται με την έννοια του χρόνου μέσα από την επαφή τους με τα αντικείμενα μιας παλαιότερης εποχής, τη σύγκρισή τους με τα σύγχρονα καθώς και με την επαφή τους με μια οικογένεια της περιόδου 1900-1950
· πειραματίζονται με υλικά μαγειρικής
· παρασκευάζουν μια παλιά συνταγή μπισκότων και με αυτό τον τρόπο συνδέουν το παρόν και τη δική τους ζωή, με το παρελθόν.
Για παιδιά 5-6 χρόνων
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την αγορά στο πιάτο μου» Στο έκθεμα: «Η Αγορά»
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20

Τα παιδιά:
· γνωρίζουν τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής
· σχεδιάζουν τη δική τους διατροφική πυραμίδα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές τους
· παίζουν ρόλους στα καταστήματα του εκθέματος και αξιολογούν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους επιλογές.


Για παιδιά Α'- ΣΤ' Δημοτικού
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Μια ιστορία με γεύση» Στα εκθέματα: «Κουζίνα, θεματική ενότητα: Ανακαλύπτω τον κόσμο του μπισκότου» και «Σοφίτα»
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 24

Τα παιδιά:
· εξοικειώνονται με την έννοια του χρόνου μέσα από την επαφή τους με τα αντικείμενα μιας παλαιότερης εποχής, τη σύγκρισή τους με τα σύγχρονα καθώς και με την επαφή τους με μια οικογένεια  της περιόδου 1900-1950
· πειραματίζονται με υλικά μαγειρικής
· παρασκευάζουν μια παλιά συνταγή μπισκότων και με αυτό τον τρόπο συνδέουν το παρόν και τη δική τους ζωή, με το παρελθόν.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Από την αγορά στο πιάτο μου» Στο έκθεμα: «Η Αγορά»
Μέγιστος αριθμός παιδιών: 20

Τα παιδιά:
· γνωρίζουν τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής
· σχεδιάζουν τη δική τους διατροφική πυραμίδα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές τους
· παίζουν ρόλους στα καταστήματα του εκθέματος και αξιολογούν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους επιλογές.


 Για παιδιά Ε΄και Στ΄Δημοτικού:
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα:    «Η σοκολάτα και ο Παυλίδης»
Στο εργοστάσιο: ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΪΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗ (Πειραιώς 135, Αθήνα)
Ηλικίες: Ε΄- ΣΤ΄ Δημοτικού
Ώρες διεξαγωγής: 9.30 – 11.30
Μέγιστος αριθμός παιδιών: Έως 25 παιδιά

Τα παιδιά:
· εξοικειώνονται με ένα πρότυπο βιομηχανίας, με τους χώρους παραγωγής και το εργασιακό περιβάλλον ενός εργοστασίου
· ανακαλύπτουν τα συστατικά της σοκολάτας και τη διατροφική της αξία, για την ιστορία του εργοστασίου Παυλίδη και για την παραγωγή της σοκολάτας από το κακαόδεντρο μέχρι το εργοστάσιο.
Το προγραμμα αυτό δεν έχει οικονομική επιβάρυνση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου