Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Εκπαιδευτικό υλικό για τους πρόσφυγες.


Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων (6 – 18 ετών) Το εγχειρίδιο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να προσεγγίσουν με σύγχρονες και συμμετοχικές μεθόδους διδασκαλίας θεματικές όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαπολιτισμικότητα, η μετανάστευση και το άσυλο, η δημοκρατία, η ασφάλεια κ.λπ.

Περάσματα (12-18 ετών)  Τα «Περάσματα» είναι ένα βιωματικό παιχνίδι  της  Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βασίζεται στη μέθοδο της προσομοίωσης επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να βιώσουν γεγονότα και καταστάσεις πους αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο σε μια άλλη χώρα.

Δεν είναι μόνο αριθμοί (12 -18 ετών) Το εκπαιδευτικό υλικό «Δεν είναι μόνο αριθμοί» δημιουργήθηκε από την Υ.Α. και τον Δ.Ο.Μ. με στόχο να ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές γύρω από βασικά ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ειρήνη» – Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα   (5-8 ετών) Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προσεγγίσουν θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές.

Διαδραστική εφαρμογή:ΤΑΞΙΔΙ ΦΥΓΗΣ/Against all odds/envers et contre tout Το παιχνίδι σου δίνει την ευκαιρία να βιώσεις τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας.Περιλαμβάνει πρόσθετες εισηγήσεις και συμβουλές για δάσκαλους.

Πηγή: Β. Αρβανιταντώνη
Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά

Compasito - εγχειρίδιο Εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά.  ©Συμβούλιο της Ευρώπης. Ελληνική έκδοση, 2012, Κέντρο Στήριξης Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, Κύπρος. Ελεύθερη πρόσβαση.
Ρατσισμός & ΜΜΕ για το δάσκαλο, μελέτη του ΚΕΜΕΤΕ
Ρατσισμός & ΜΜΕ  τι μπορεί να κάνει το σχολείο, έκδοση ΚΕΜΕΤΕ
Δημοκρατία και Εκπαίδευση (ρατσισμός, διαφορετικότητα, κ.ά) ..χρήσιμο υλικό από πρόγραμμα του Ιδρ. της Βουλής
Περιοδικό Εκπαίδευση & Θέατρο, Τεύχος 14 -αφιέρωμα στην αντιρατσιστική εκπαίδευση

Τεχνικές θεάτρου και Εκπαιδευτικού Δράματος..
(δείγμα από το βιβλίο Γκόβας, Ν. (2001). Για ενα νεανικο δημιουργικό θέατρο: ασκήσεις, παιχνίδια, τεχνικές. Αθήνα: Μεταίχμιο)

Τανίες για το Μεταναστευτικό & το Ρατσισμό
hare on email

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου